Može to i bolje

Je li ovakav Zrinjski dovoljno dobar za napad na treću titulu?

Izvještaj sa susreta HŠK Zrinjski - NK GOŠK , ponajviše zbog spornih penala za Zrinjski, vraćen je kontroloru na dodatnu analizu.
Sport / Nogomet | 22. 02. 2018. u 14:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

GOŠK je arhiviran, kao i tri boda iz tog susreta, no dojam koji su ostavili Plemići ostavlja dosta prostora za spekulacije kojima dominira upit: je li ovakav Zrinjski dovoljno dobar za napad na treću vezanu titulu?

Zrinjski je u prethodnim sezonama upadao u krize pa je svezao dvije titule, no jednom dominaciji mora doći kraj. Pitanje koje je postavlja samo po sebi glasi – je li ovo ta sezona? Potvrdnih i niječnih razloga je niz…

Kontra

Uoči starta proljetnog dijela sezone dosta se govorilo o loše odrađenim pripremama. U redu, možda je ‘loše’ pregruba riječ, ali svakako nedovoljno dobro. Ipak su na udarnom dijelu priprema nedostajala tri važna igrača (Pirić, Bilbija, Todorović), ali ni to nije jedini razlog nepotpuno odrađenog posla.

Upalo je u oko da je struka puno miksala u Medulinu, da je bilo nemoguće izvući neki zaključak iz tih utakmica koje su trebale dati neke smjernice – a nisu. Nisu pomogle ni ozljede nekolicine igrača (Džijana i Stanića prije svih), ali to su tekući problemi koje kompletan kadar treba biti u stanju pokriti. Već tu dolazimo do drugog problema – kadra.

Da je potpun, jasno je. Zrinjski ima sve pozicije dobro popunjene, ali teško je ustvrditi, za to još nema dokaza, da su se novi igrači uigrali. Kao što je rekao ofenzivac Nemanja Bilbija – za uklapanje toliko novih imena, a Zrinjski je doveo deset, potrebne su ne jedne, nego dvoje pripreme.

Nije to nikakav previd uprave, nego jednostavna reakcija na odlaske, među njima par važnih (Katanec, Ćavar), ali sve skupa očito (još) nije leglo kako treba pa je GOŠK u Mostaru skoro pa napravio iznenađenje. Kontra Zrinjskog možda je i zakon brojki, jer još nitko nije uspio svezati tri titule zaredom. Otegotna okolnost u kampanji na treći naslov, je i osjetno jača konkurencija nego prošle sezone – u vrhu je više tijesno.

Da je sve crno Pod Bijelim brijegom – nije. Jer, kao što je Blaž Slišković već isticao, kostur ekipe je ostao isti. I dalje u svim linijama Zrinjski ima nekoliko imena iz prošle dvije šampionske sezone, a tu su i pojačanja, mada, još trebamo vidjeti u kojoj mjeri. Protiv GOŠK-a od novih je imena startao samo Advan Kadušić na desnom beku, Marko Bencun, Šime Gržan i Ismar Hairlahović dobili su priliku s klupe.

Dakle, jasno je da se struka i dalje uzda u stari kadar, ali sada ima i alternative. Pozitiva je i povratak Tonija Jovića, no ostaje upitnik iznad ispravnosti odluke struke da ga prekomandira iz špice, gdje je jesenas prije ozljede odlično funkcionirao, na krilo – možda će gostovanje kod Mladosti u sljedećem kolu donijeti promjenu na staro, jer kartoniran je napadač Haris Handžić.

Pozitivna za Mostarce je i istina da su prošle dvije sezona upadali u rupe, rezultatske ili one izazvane krizom igre, a opet su na kraju ciljem prolazili kao prvi. Ostanak Nemanje Bilbije u kadru svakako spada u ohrabrujuću rubriku, ali pitanje je dokad – ponuda iz Koreje za reprezentativnog ofenzivca i dalje je aktivna.

Vremena ipak nema

Do kraja Lige 12 Zrinjski ima solidan, ne i lagan raspored. Najprije ide na noge Mladosti, a onda, prije gostovanja kod Borca – čeka Željezničar. Jasno je da će ta utakmica otkriti je li ovaj Zrinjski spreman ili nije napasti treću tituli, jer testirat će ga lider, koji je uz to efektno otvorio proljetnu kampanju – pobjedom 4:2 na onoj neugodnoj ‘plastici’ u Krupu. Plavi za razliku od Plemića djeluju opušteno, no do derbija je još jedan prvenstveni vikend koji će skrojiti raspoloženje na obje strane.

Pomoći Zrinjskom priliku će imati Sloboda, koja će gostovati na Grbavici. Ukratko, do kraja prvenstva još je trinaest kola, ali vremena zapravo nema – jer ostane li Zrinjski nedorečen po pitanju igre, rivali će to iskoristiti već sada u uvodnim bitkama.

Spahić i Hrstić suspendirani

Očekivano, suđenje na susretu Zrinjski – GOŠK našlo se predmetom analiza Odbora za suce i suđenje NS BiH. Donesena je privremena odluka. Osim suspenzije glavnog suca Emira Spahalića iz Mostara i drugog asistenta Dalibora Hrstića iz Ljubuškog do daljnjeg, ništa konkretno nije odlučeno.

Izvještaj sa ovog susreta, ponajviše zbog spornih penala za Zrinjski, vraćen je kontroloru na dodatnu analizu.

Sljedeći protivnik Zrinjskog redovna je mušterija, Mladost – u Doboj Kaknju. Njihov trener Edis Mulalić nije bio oduševljen partijom svojih igrača na otvaranju proljeća – izgubili su na Tušnju 0:2.

"Sve nešto naopako, ali ovakve utakmice se događaju”, rekao je za Dnevni list pa se okrenuo sljedećem duelu: “Već u sljedećoj utakmici igramo s prvakom države. Brzo ćemo se oporaviti. Ekipa i u dobrom i u zlu ima podršku.”

U trening utakmici protiv federalnog prvoligaša Igmana, Zrinjski je slavio rezultatom 1:0, a jedini pogodak postigao je Hrvoje Džijan (25.). Struka je većinom koristila igrače koji nisu zaigrali u 19. kolu, a priliku su dobili: Trifković (od 46. Soldo), Galić (od 20. Šunjić), Laštro, Džijan (od 70. Subašić), Kokorović, Pezer (od 46. Jamak), Čirjak (od 70. Duraković), Gržan (od 63. Biber), Bekrić (od 46. Bencun), Todorović (od 46. Hajdarević), Aćimović.

Kopirati
Drag cursor here to close